Over Texelse Whisky

Een stukje geschiedenis

Het project 'Texelse Whisky'

Distilleerderij de Lepelaar, gevestigd op Landgoed de Bonte Belevenis, ontwikkelt en produceert op kleinschalige wijze verschillende ambachtelijke, pure en natuurlijke dranken. Zoals; Texelse Jenever, de Wadloper (Texelse Kruidenbitter), Texels Kwartiertje (koffie/mokkalikeur) en Texelse Cranberrylikeur.

Naast dit bestaande assortiment is De Lepelaar in 2009 begonnen met de eerste proefjes die moesten leiden tot de ontwikkeling van Texelse Whisky.

Wat is Whisky

Door Joscha Schoots

Whisky is een uit (gemout) graan, vergiste en daarna gedistilleerde alcoholhoudende drank (minimaal 40 vol. %) welke volgens traditie minimaal drie jaar en 1 dag moet rijpen op eikenhouten vaten.

Allereerst wilden we het op kleinschalige wijze uitproberen van wat het resultaat was, van onze zelfgestookte graanalcohol op eikenhout gerijpt. Maar een eiken vat heeft inhoud van 200-300 liter. Dat is om uit te proberen wel erg veel, zeker als je verschillende recepturen wil uitproberen.. Daarom zijn de eerste proefbrouwsels/stooksels niet op eiken vaten gerijpt, maar m.b.v. verschillende soorten eikenhouten snippers.

De eerste graandistillaten op eiken snippers; de proefjes, worden begin 2013 geproefd. Eerst door onszelf natuurlijk en later ook door whiskykenner Willem Ham, eigenaar van Whiskybar het Kompas in Den Hoorn. Deze unieke horecagelegenheid herbergt zo’n 2.400 Schotse Single Malt Whisky’s. Een waar paradijs voor de Whiskyliefhebber. De eerste whiskyproeven worden positief ontvangen, waardoor enthousiaste ideeën en plannen direct naar boven borrelen…Deze proefjes waren gerijpt op eiken snippers, maar hoe wordt dat dan als het echt kan rijpen op eiken vaten?

Crowdfunding

Het opzetten van een Whiskyproductie vergt een flinke voorfinanciering. Deze eerste jaren moeten de grondstoffen en de eiken vaten worden aangekocht, het beslag voor de whisky moet gebrouwen worden en daarna gedistilleerd en als laatste moet deze Sprit minimaal drie jaar en 1 dag volgens traditie gelagerd worden in een geschikte ruimte. Veel kosten dus, arbeid en onzekerheid over het resultaat, oftewel een spannende en leuke uitdaging!

Uit ons enthousiasme is toen het volgende idee ontstaan: het uitgeven van aandelen Texelse Whisky. Tot onze verbazing, maar vooral trots, werd hier zeer massaal op gereageerd. Op nationale en regionale media, zoals televisie, radio, kranten en internet is veel aandacht besteed aan het initiatief. Vanuit heel Nederland, maar ook Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Australië, enz. kwamen de aanvragen. De verkoop van de aandelen is in februari 2013 begonnen en in bijna 2 jaar zijn ruim 600 aandelen gekocht. Dat is natuurlijk geweldig en veel meer dan we verwacht hadden. Deze enorme toeloop van aandeelhouders zorgen wat betreft de productiecapaciteit en communicatie voor enige flinke uitdagingen. Deze grote groep enthousiaste whiskyliefhebbers hebben het mogelijk gemaakt om dit ‘whisky-avontuur’ serieus te gaan starten. We willen de aandeelhouders dan ook hartelijk danken voor de financiële steun, het vertrouwen en het instappen in dit avontuur!

Vanaf begin 2014 zijn we begonnen met de eerste vaten te vullen. Dat betekend dus dat in de loop van 2017 het eerste deel officieel Whisky is. De eerste fles Whisky is uitgereikt aan Willem Ham van het Kompas. Daarna waren de aandeelhouders aan de beurt. De uitreikingen waren zeer geslaagd en gezellig. De tweede en tevens laatste uitreiking heeft plaatsgevonden in 2021.

In 2019/2020 zijn we met een tweede nieuwe Crowdfunding gestart om door te kunnen groeien, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. In 2025 krijgen deze deelnemers hun Whisky uitgereikt.


Goed nieuws, in april 2021 is de derde crowdfunding-actie van start gegaan. 

Meer informatie vindt u in onze webshop:

https://www.landgoeddebontebelevenis.nl/Webshop/Product-Detail/catid/449/eid/1269/certificaat-texelse-whisky






De Grondstoffen

We hebben bij de start drie recepten bedacht / ontwikkeld, waarvan we verwachten dat ze een mooi en bijzonder resultaat zullen geven. Het eerste recept is een recept op basis van; (gewone) gerstemout, de Malt. Het tweede recept is de ”Smoked” op basis van; boven turf gerookte mout. Het derde recept is op basis van; verschillende biologische graansoorten, de Grain..

Voor de gerookte variant werd turfgerookte mout van de vaste wal gehaald. Aangezien we geen (iig zeer weinig) turf op Texel hebben, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Dat hebben we gevonden in de vorm van zeewier.

We oogsten op een duurzame wijze zeewier uit de Waddenzee. Dit wier wordt aan een vuurtje toegevoegd, waardoor rook ontstaat. De rook gaat door de mout en geeft hierdoor een extra smaak en geur af, denk hierbij aan vis roken. De eerste proeven hiermee zijn geslaagd, de eerste brouwsels zijn gebotteld……..

Het Proces

Om een mooie en bijzondere Whisky te maken is het volgende zeer belangrijk:

- Het beslag, kwaliteit van het graan, de receptuur, manier van brouwen en vergisten

- de graanalcohol, het vergiste beslag distilleren we twee tot drie maal in onze kleine koperen distilleerketels, waardoor we zoveel mogelijk geur- en smaakstoffen meenemen

- de vaten, we bottelen per vat, waardoor elke botteling uniek is

De Vaten

Uit Spanje halen we verschillende soorten (voormalige) Sherryvaten, zoals Palo Costado, PX, Oloroso, Moscatel en Fino

Daarnaast gebruiken we vaten van Wijngaard de Kroon, hier heeft eerst mooie Texelse rode wijn gerijpt. En gebruiken we voormalige Whiskyvaten van o.a. Bowmore, Auchentochan, Laphroagh en anderen….

De Omgeving

De gevulde vaten met de graanalcohol (60 vol. alc.) rijpen minimaal 3 jaar en 1 dag in onze eigen Whiskyopslag.

Deze is gelegen vlakbij de heidevelden, duinen en Noordzee. De zilte wind heeft vrij spel door de speciale roosters in de muren. Sinds kort ligt een deel van onze Whisky ook in een Texelse bunker te rijpen.

Verkoop

Vanaf half december 2017 is de eerste Texelse Whisky verkocht bij Slijterij Smidt-Witte, Waalderstraat in Den Burg. Ook wordt de Whisky verkocht op Landgoed de Bonte Belevenis (let op de openingstijden) en geschonken bij Texelse horecagelenheden, zoals Whiskybar het Kompas, Paal 9, Hotel Greenside, Streekrestaurant Topido, Op Oost, Hotel Prins Hendrik. Ook verkrijgbaar bij de verschillende slijterijen op Texel en via onze webshop. Zolang de voorraad strekt!

Enkele successen

Algemeen Dagblad

Onze Single Smoked Malt Seaweed, op Oloroso vat gerijpt. Botteling van 17-04-'18 kwam op juni 2020 als beste uit de test bij het Algemeen Dagblad. Een hele eer.

De Nederlanden

Bij toprestaurant "De Nederlanden" uit Vreeland worden nu ook onze Whisky's uit onze Distilleerderij geserveerd. 

WhiskyPedia

Onze Single Smoked Malt, Seaweed haalt op Whiskypedia maar liefst een 8,5. Daar zijn we zeker trots op.

Overzicht bottelingen Texelse Whisky

Nr. SoortAlc. %IngrediëntenBrouwdatumBotteldatum Vatsoortinhoud First/Sec. fill AgeBijzonderheden
1Single Grain44%Gerstemout, rogge, tarwe, haver, spelt12-3-201329-9-2017 Oloroso Sherry250First3aandeelh. 1 e uitr.
2Single Malt44%Gerstemout1-6-20139-10-2017 Oloroso Sherry250First3aandeelh. 1 e uitr.
3Single Smoked-peated46%Gerookte Gerstemout, turf29-3-20131-11-2017 Oloroso Sherry250First3aandeelh. 1 e uitr.
4Single Smoked- Seaweed45%Gerookte gerstemout, zeewier28-3-201415-12-2017 French, new112First3 
5Single Smoked- Seaweed42%Gerookte gerstemout, zeewier13-10-201417-4-2018 Oloroso Sherry First3 
6Single Malt42%Gerstemout3-11-201419-2-2019 New French112First3 
7Single malt42%Gerstemout14-3-20166-12-2019  112 3 
8Single Malt44%Gerstemout1-6-20139-10-2017 Oloroso Sherry250 3 
9Single malt42%Gerstemout6-3-201716-6-2020 Bourbon/ Laphroaig150First3 
10Single Grain42%Gerstemout, haver, tarwe29-5-201720-7-2020 Oloroso Sherry250 3 
11Single Malt42%Gerstemout22-5-201723-8-2020 Bourbon/ Laphroaig150 3 
12Single Smoked Seaweed42%Gerookte gerstemout, zeewier25-1-201718-11-2020 Oloroso Sherry250 3 
13Single Grain42%Gerstemout, tarwe25-9-201710-10-2020 Oloroso Sherry250 3 
14Single Smoked Seaweed42%Gerookte gerstemout, zeewier25-1-201718-11-2020 Oloroso Sherry250 3 
15Single Malt41%Gerstemout6-11-20155-1-2021 Oloroso Sherry250 5aandeelh. 2 e uitr.
16Single Grain42%Gerstemout, rogge, tarwe, spelt16-2-20156-1-2021 Oloroso Sherry250 5 3/4aandeelh. 2 e uitr.
17Single Malt42%Gerstemout21-3-20167-1-2021 Texel Red Wine225First4 3/4aandeelh. 2 e uitr.
18Single Grain43%Gerstemout, tarwe, rogge, haver21-11-20179-2-2021 Bowmore/ fr. R. wijn225First3 
19Single Grain42%Gerstemout, tarwe, haver1-12-201710-2-2021 Auchentoshan225First3 
20Single Grain45%Gerstemout, tarwe, rogge, haver16-10-201711-2-2021 T. Red Wine, VS eik225First3 
21Single Smoked Peated50%Gerookte Gerstemout, turf 12-03-201824-4-2021 Oloroso Sherry125Second3Birthday edition