Cranberryteelt

CRANBERRYTEELT

In 2011 zijn Jan en Jantina Buijs gestart met de aanleg van een cranberryveld op het terrein van Landgoed de Bonte Belevenis. Hiervoor is een perceel afgeplagd en vervolgens met de hand aangeplant met duizenden cranberrystekken. De traditionele cranberryteelt, in de volle grond,  is onder de Nederlandse omstandigheden niet eenvoudig.  Cranberryplanten zijn zeer gevoelig voor concurrentie van gras en onkruid. Op het cranberryveld experimenteren zij met verschillende methoden van natuurlijk onkruidbeheer. Daarnaast wordt geëxperimenteerd  met verschillende andere teeltmethoden, waaronder (sinds 2018) met de teelt op stellingen (zie foto). Dit levert hele goed resultaten op.

SAMENWERKING 

IslandBerry en Landgoed de Bonte Belevenis zijn rond 2008 een logische samenwerking aangegaan. Op het prachtige terrein, direct gelegen aan de duinen, is een veld afgeplagd om geschikt te maken voor cranberryteelt. In 2018 is dit uitgebreid met een extra veld, waarop teelt plaats vindt in een windkas. 

Een logische samenwerking, want beide bedrijven willen mooie, bijzondere en kwalitatief goede producten leveren. Daarnaast werken beiden op een zo duurzaam mogelijke manier. De bessen worden geteeld en geoogst door IslandBerry, om vervolgens op hetzelfde terrein verwerkt te worden tot chutney, noga, likeur enz. door Landgoed de Bonte Belevenis. Mooier kan het toch niet!

DE KWEKERIJ

IslandBerry heeft ook een kleinschalige kwekerij. Biologisch plantmateriaal van de eigen cranberryvelden op Texel wordt gebruikt om te stekken en nieuwe cranberry-planten op te kweken. Deze opkweek duurt zes tot twaalf maanden. De opgekweekte plantjes zijn deels voor eigen gebruik en deels voor verkoop aan particulieren en telers. De verkoop van planten aan particulieren vindt plaats tijdens een geboekte rondleiding of tijdens deelname aan een evenement. 

Voor het opkweken van de plantjes wordt speciale kweekgrond gebruikt. De cranberry houdt net als rododendrons, hortensia en heide van zure omstandigheden. De cranberry leeft, net als vele planten en bomen, in symbiose met een schimmel (mycorrhiza). Bij het opkweken wordt deze natuurlijke schimmel toegevoegd.

OVER ISLANDBERRY

IslandBerry staat voor een duurzame ontwikkeling van de cranberryteelt. IslandBerry is een Texels initiatief van Jan en Jantina Buijs.  Behalve de teelt en vermeerdering van cranberry’s richt IslandBerry zich ook op kennisontwikkeling en het delen van deze kennis. Daarnaast verzorgen wij in het groeiseizoen ook rondleidingen.

Cranberry’s worden in steeds meer producten en gerechten gebruikt.  Ondanks de toenemende vraag naar cranberry’s is er nog nauwelijks sprake van binnenlandse productie. IslandBerry draagt bij aan de ontwikkeling van een perspectiefvolle teelt van cranberry’s.

CONTACT MET ISLANDBERRY

Bezoek de website  / https://islandberry.nl/

Telefoon / 06-57 24 60 70

E-Mail / jantinabuijs@gmail.com

Link naar contactformulier / https://islandberry.nl/contact/