Distilleerderij

Distilleerderij

De Lepelaar

Jenevers, likeuren en kruidenbitters.

DE Distilleerderij

Distilleerderij de Lepelaar (Anno 2004) is een kleinschalige distilleerderij, waarbij de kwaliteit voorop staat. In drie kleine koperen potstill-ketels wordt de alcohol met zoveel mogelijk geur en smaak, uit het vergiste graan- of fruitbeslag gestookt. Hiervan maken we Jenevers, Eau de Vie en de Texelse Whisky. Ook gebruiken we de huisgemaakte graanalcohol voor onze verschillende likeuren. 

Alles op basis van natuurlijke ingrediënten, waar mogelijk van Texel en eigen landgoed.

Onze Jenevers

Door Joscha Schoots

Texelse Jonge Graanjenever

In onze Distilleerderij stoken wij deze Graanjenever uit  Gerstemout, Rogge en Tarwemout. Voor onze Jenever gebruiken we alleen graanalcohol uit de eigen distilleerderij.

Tijdens de tweede stook worden de jeneverbessen in de ketel gehangen. De jeneverdamp gaat door de gekneusde bessen heen en neemt zo de smaak en de geur mee in het eindproduct. We produceren onze Jenevers op zeer kleine schaal, druppel voor druppel ontstaan en  deze zijn beperkt verkrijgbaar. Onze Texelse Graanjenever is zacht en vol van smaak met een vleug van jeneverbes. Het alcoholpercentage is 35% Vol.

Texelse Oude Graanjenever

De basis voor onze Oude Jenever is de Graanalcohol die we stoken van verschillende graansoorten, zoals gerst, tarwe en rogge. Deze graanalcohol halen we bij de tweede stook over verschillende (Texelse) kruiden, specerijen en schillen.

Ook voegen we moutwijn toe, deze stoken we van Triticale (een kruising tussen rogge en tarwe en speciaal voor ons op Texel verbouwd). Onze oude Jenever is zeer zacht, kruidig en vol van smaak.

Het alcohol percentage is 38,5 Vol. %.

Likeuren en kruidenbitters

Naast het stoken van de jenevers bereiden we ook diverse, bijzondere likeuren. Likeur bereiden is het op 'smaak' brengen van alcohol met smaak en geur. 

Voor veel commerciële (niet ambachtelijk bereide) likeuren zijn dat vooral kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Vaak zijn deze drankjes enorm zoet doordat veel suiker is toegevoegd om het gebruik van de goedkope, scherpe alcohol niet op te laten vallen en het drinkbaar te maken. 

Wij gebruiken alleen maar natuurlijke ingrediënten en onze zelfgestookte alcohol. Wij kiezen bewust voor kwaliteit!

Het ontwikkelen van nieuw drankjes is een langdurig proces. Het rijpen van de drank is een proces dat al snel enkele maanden in beslag neemt. Daarnaast is het vinden van de juiste balans tussen de kruiden, specerijen, vruchten e.d. in een drankje niet eenvoudig. We proberen elk jaar een nieuw seizoensdrankje aan het assortiment toe te voegen. We houden u op de hoogte.

Wadloper: Na een jaar van recepten schrijven, uitproberen, proeven, herschrijven en weer proeven, hebben we onze eigen kruidenbitter op de markt gebracht. De twintig verschillende kruiden, vruchten en specerijen in deze bitter zijn goed in balans en versterken elkaar. De smaak kan omschreven worden als: kruidig, licht zoet, met een nabittertje van o.a. Engelwortel en Kalmoes, 30 Vol.% Alc.

Texels Kwartiertje: Dit is de naam van onze eigen Koffie-Mokkalikeur, op basis van op Texel gebrande koffie, vruchten en kruiden. Puur natuur: 20 Vol.% Alc.

Cranberrylikeur: Deze likeur is gemaakt van onbespoten Cranberry’s van eigen landgoed, (Island Berry) onbespoten vlierbessen, huisgestookte graanalcohol, suiker en kruiden. Puur natuur, 28 Vol.% Alc.


Eilandfruitlikeur: Deze likeur is gemaakt van diverse onbespoten fruitsoorten van eigen landgoed, zoals appels, kruisbessen, pompoen, aalbes, etc. huisgestookte graanalcohol, suiker en kruiden. Puur natuur, 28 Vol.% Alc.


Op-maat-producten

Texelse Distilleerderij

Ook is het mogelijk om op-maat-producten te bestellen.

Denk hierbij aan

  • Een speciaal voor u samengesteld Doe-het-zelf drankje voor uw relaties

  • Een likeur/kruidenbitter met uw eigen naam ter gelegenheid van een jubileum, festiviteit, enz.
  • Voor de verkoop in uw eigen winkel, webshop, enz.

  • Als aanvulling in een Kerstpakket

  • Als bijzonder cadeau om uw vrienden, familie, collega's, ... te verwennen.

Wilt u overleggen of heeft u vragen klik dan hier:


De Lepelaar

Doe Pakketten

  • Doe het zelf... droplikeur: met de grootste zorg hebben we speciaal voor u een recept samengesteld, zodat u uw eigen droplikeur thuis kunt maken. Wij hebben de ingrediënten in een mooie fles gedaan, waardoor het ook een leuk en bijzonder cadeau is om aan iemand te schenken. Er zelf van genieten, mag natuurlijk ook! Zelf nog de alcohol (wodka, brandewijn of graanjevener) toevoegen. Bevat verschillende kruiden, laurierdrop en kandijsuiker
  • Doe het zelf... fruit: eerst zelf de alcohol (wodka, brandewijn of graanjevener) toevoegen en dan kunt u afhankelijk van uw smaak deze likeur kort of juist lang laten rijpen. Bevat verschillende gedroogde fruitsoorten, kruiden en kandijsuiker.
  • Doe het zelf... kruidenlikeur: Eerst zelf de alcohol (wodka, brandewijn of graanjevener) toevoegen en dan kunt u afhankelijk van uw smaak deze bitter kort of juist lang laten rijpen. Bevat verschillende kruiden, specerijen, schillen en kandijsuiker.