Bonte recepten ...

Op deze pagina treft u enkele bijzondere, bonte recepten aan. Waarom BONT? Omdat alle recepten wel iets te maken hebben met Landgoed de Bonte Belevenis.

Zoals het recept van de cranberrychutney i.v.m. de Texelse cranberryteelt. En op verzoek van veel bezoekers het recept van ons broodje dat door veel mensen wordt gemaakt in onze bakkerij. Maar ook treft u een recept aan voor badzout, een recyclekaarsje, Texelse ijsthee en meer....

Heeft u ook een leuk en bijzonder recept dat u met ons wilt delen, dan horen of lezen we dat graag. De lekkerste en/of leukste recepten maken kans om geplaatst te worden op deze pagina. Opsturen kan via;info@landgoeddebontebelevenis.nl

Cranberry chutney

Cranberry's zijn niet alleen lekker bij gebak en desserts, ze vormen ook een prima combinatie met vleesgerechten en wild.

Ingrediënten (bij voorkeur biologisch!)

  • 450 gram Texelse cranberry's
  • 3 appels (bijvoorbeeld Elstar)
  • 2 uien
  • 1 sinaasappel
  • 350 gram bruine basterdsuiker
  • 3 dl. rode wijnazijn
  • 2 theelepels gemberpoeder (djahé)
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel zout
  • 2 kruidnagels

Was de cranberry's en laat ze goed uitlekken. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Snipper de uien en was of borstel de sinaasappel goed schoon. Snijd met een canneleermesje of dunschiller dunne reepjes van de schil (niet het wit meesnijden!) en pers daarna de sinaasappel uit. Doe alle ingrediënten in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat dit zonder deksel ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen en roer enkele keren om.

Maak in de tussentijd jampotjes goed schoon met bijvoorbeeld sodawater. Laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek. Proef de chutney en breng eventueel nog op smaak. Door minder of juist meer azijn en/of suiker te gebruiken, kun je de chutney zuurder of zoeter maken. Vul de hete jampotjes af met de kokende chutney en laat de goed afgesloten potjes ondersteboven afkoelen. De chutney is nog lekkerder wanneer deze ongeveer twee maanden (of langer) heeft gestaan. Eenmaal geopende potjes in de koelkast bewaren.

Met smaak!

Recept van de brouwer... koken met Windkracht 10

Ingrediënten: ( voor 6 personen)  

  • 4 plakjes spek, in stukjes gesneden

  • 900 gram lamsstoofvlees, in blokjes gesneden

  • 1 snufje zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

  • 2 stengels selderij, in plakjes gesneden

  • 1 wortel, fijngehakt

  • 1 rode ui, fijngesneden

  • 4 tenen knoflook, gesneden

  • 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn

  • 1 eetlepel fijngehakte verse tijm

  • 1 eetlepel fijngesneden verse oregano

  • 2 flesjes (2 x 250 ml) Windkracht 10

  • 1 blik (410 gram) tomatenblokjes, met sap

  • 950 ml bouillon, of zoveel als nodig

  • 185 gram gort, afgespoeld

  • 450 gram kleine rode aardappelen, in blokjes gesneden

  • 2 wortelen, in stukken gesneden

  • 1 koolraap, geschild en in blokjes gesneden

  • 285 gram verse champignons, in plakjes gesneden

    • 3 eetlepels bloem, of zoveel als nodig

      Bereidingswijze : ( ca. 45 minuten voorbereiding + bereiden 2,5 uur = 3 uur en 15 minuten)

      1.     Doe het spek in een grote, diepe koekenpan en bak op middelhoog vuur, draai af en toe, totdat het spek gelijkmatig bruin is, ongeveer 10 minuten. Verwijder het spek met een schuimspaan, laat bakvet in de pan zitten.

      2.     Bestrooi het Texelse lamsvlees met zout en peper en braad het vlees goed op middelhoog vuur in verschillende porties in het bakvet. Doe de pan niet te vol, anders wordt de lam niet bruin. Zet het lamsvlees opzij. Doe de selderij, fijngehakte wortel, rode ui, knoflook, rozemarijn, tijm en oregano in het bakvet en bak tot de ui zacht en glazig is, ongeveer 5 minuten. Giet bijna al het bier in de pan maar bewaar ongeveer 60 ml in een kleine kom en zet opzij. Breng het mengsel aan de kook en kook totdat het bier met ongeveer de helft is afgenomen, ongeveer 10 minuten. Schraap eventuele bruine stukjes los van de bodem en laat ze oplossen in de vloeistof.

      3.     Doe het spek en lamsvlees terug in de pan, voeg de tomatenblokjes met hun sap erbij en giet voldoende bouillon in de pan om alles te bedekken. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager en laat gedurende 1 uur en 45 minuten sudderen. Voeg dan de gort toe en laat nog eens 15 minuten sudderen. Voeg de rode aardappelen, gesneden wortelen, koolraap en champignons toe en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 30 minuten.

      4.     Om de stofpoot iets dikker te maken klop je 3 eetlepels bloem door het bewaarde bier tot een glad mengsel, voeg dit mengsel vervolgens toe aan de stoofpot en laat 5 minuten sudderen tot de stoofpot dikker is geworden.

            Met smaak! Tip: Ook heerlijk met een glas bier erbij geserveerd ...

Recyclekaarsje

Bewaar de restjes van oude kaarsen en ook lege melkpakken, toiletrollen, blikjes, glazen potjes e.d. niet weggooien.

Je kunt deze als mal gebruiken als je de onderkant goed dicht plakt met tape, zodat ze niet lekken. Ook kan je natuurlijk speciale mallen voor kaarsen kopen bij een hobbyzaak. Als je speciale kaarsmallen gebruikt is er al een uitsparing voor de lont gemaakt. Gebruik je je eigengemaakte mal, bevestig dan een lont met plakband in het midden aan de bodem van de mal. Aan het stuk dat boven de mal uitkomt bevestig je een potlood die op de mal kan rusten. Je lont blijft zo precies in het midden van de kaars zitten.

Als je voldoende restjes hebt verzameld, heb je nog nodig:

  • grote (liefst oude) pan
  • metalen lepel
  • schaar
  • lont/pit (uit een oude kaars halen of kopen bij een hobbyzaak)
  • oude kranten

Vul de bodem van de pan met een laagje water en plaats de kan of schaal daarin. Doe de restjes paraffine/kaarsvet hierin en verhit dit alles langzaam.Leg ondertussen wat kranten klaar met de vormen of mallen erop. Als de was gesmolten is kun je het in de mallen gieten. Probeer daarbij de kaarsenpit zo recht mogelijk te houden. Laat ze afkoelen. Als ze zo afgekoeld zijn dat je ze met de hand kunt oppakken, kun je ze uit de mal halen. Knip de kaarsenpit op maat.

Tip: Je kan je kaars natuurlijk ook versieren. Denk hierbij aan; glitters, kruiden, zaden, gedroogde bloemen en gedroogde stukken fruit. 

Gefeliciteerd, je hebt een recyclekaarsje gemaakt. Het is ook mogelijk om een kaars te dompelen, te rollen, te kneden, te snijden, enz. Wil je meer weten, kom eens langs bij onze kaarsenmakers.

Kruidenbadzout

Ingrediënten:

  • grof keukenzout
  • kruiden uit de eigen tuin of balkon
  • etherische geur olie

Voor deze zelfgemaakte badzout kunnen verse of gedroogde kruiden gebruikt worden. Denk hierbij aan; Rozemarijn, Lavendel, Rozenblaadjes, Goudsbloem, Citroenmelisse, Tijm, Munt en meer. Ook combinaties hiervan kunnen bijzonder lekker zijn. Dus probeer dit eens uit en laat je verrassen. Meng de kruiden met de zout in de verhouding 1 op 3. Voeg druppel voor druppel de geur olie toe en meng deze steeds goed door de badzout, totdat de gewenste geur is bereikt. Let op; gebruik nooit houten lepels, want de olie trekt in het hout. Indien verse kruiden gebruikt zijn, is de badzout beperkt houdbaar. Bij gebruik van gedroogde kruiden, kan de badzout in een gesloten pot op een donkere plek ongeveer een jaar bewaard worden. Laat het bad vol lopen en voeg het badzout toe net voordat u in bad stapt.

Tips:

  1. U kunt het badzout in een thee-ei of theefilter doen, zodat uw afvoer niet verstopt raakt en u de kruiden (zeker bij verse kruiden) makkelijk kunt verwijderen.
  2. Ook heel leuk om als persoonlijk cadeautje aan iemand schenken. Mooi verpakken in een glazen pot met een zelfgemaakt etiketje.

 

Van 't Bonte bakkertje

Ingrediënten voor 1 kg. deeg;

  • 280 gram Texels meel
  • 380 gram tarwebloem
  • 10 gram suiker
  • 8 gram zout
  • scheutje olijfolie of klontje boter
  • 320 ml. water
  • 8 gram gist
  • pitten en zaden voor decoratie (naar smaak)
  • bakvorm of bakplaat

Meng meel, suiker en zout en voeg de olijfolie of boter (in kleine blokjes) toe. Vervolgens, scheutje voor scheutje, het water toevoegen. Kneed het mengsel door elkaar. Voeg de gist toe en kneed het geheel in ca. 15 minuten tot een samenhangende bal. Leg het deeg daarna in een kom en dek deze af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Vet de vorm of plaat in met boter of olie. Kneed het deeg nog ca. 5 minuten door en plaats het in de vorm of op de plaat. Dek het daarna af met een vochtige doek en laat nog ca. 1 tot 1,5 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en zet het brood in het midden van een de oven. De baktijd is ca. 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het brood of de broodjes.

Gastrecept 2015

In februari 2015 plaatsen wij hier weer elke maand een nieuw recept, welke door bezoekers zijn ingezonden.

 

Texelse IJsthee

Wat is er nou leuker dan 'zelf doen' ? Bijkomend voordeel is dat het (vaak) nog lekkerder is ook.  Hieronder treffen jullie een recept aan voor het maken van IJsthee. Heel lekker op een warme, zomerse dag, maar anders natuurlijk heerlijk om te drinken en het 'Zomergevoel' te krijgen.

Benodigdheden:

  • Thee / zakje IJsthee van de Bonte Belevenis of een biologische thee die fris is en bijvoorbeeld al een perzik-, citroen- of sinaasappelsmaakje heeft. Deze soorten geven het lekkerste resultaat.
  • Theefilterzakje of thee-ei
  • Grote kan
  • 1 liter kokend water
  • Citroen
  • Suiker
  • IJsblokjes
  • geduld ....
  1. Doe 8 gram in een filterzakje of thee-ei en hang deze in een kan.
  2. Giet 1 liter kokend water over de thee.
  3. Laat de thee minimaal 1 uur trekken, maar een hele nacht mag ook.
  4. Verwijder het theezakje en voeg naar smaak nu citroen en (niet te veel) suiker toe.
  5. Laat de thee goed afkoelen en zet de thee in de koelkast om goed koud te worden.
  6. Voeg, voordat je het glas serveert, nog een paar ijsblokjes toe en misschien een schijfje citroen om het glas op te vrolijken.
  7. De zelfgemaakte ijsthee is klaar, dus genieten maar....
(C)2017 Landgoed de Bonte Belevenis   |     |   Inloggen   |   Privacybeleid   |   Gebruiksovereenkomst
WebDesign: Educo MultiMedia