AnimatieTexelse Whisky

Texelse Whisky

Geachte Whisky liefhebber,

Distilleerderij de Lepelaar, gevestigd op Landgoed de Bonte Belevenis, ontwikkelt en produceert op kleinschalige wijze verschillende ambachtelijke, pure en natuurlijke dranken. Zoals; Texelse Jenever, de Wadloper (Texelse Kruidenbitter), Texels Kwartiertje (koffie/mokkalikeur) en Texelse Cranberrylikeur. Naast dit bestaande assortiment is De Lepelaar in 2009 begonnen met de ontwikkeling en productie van Texelse Whisky.

Whisky is een uit (gemout) graan, vergiste en daarna gedistilleerde alcoholhoudende drank (40 vol. %) welke minimaal drie jaar moet rijpen op eikenhouten vaten. De eerste proefbrouwsels zijn gelagerd op vaten met toevoeging van eikenhouten snippers. Na drie jaar lagering hebben we nu de eerste resultaten geproefd en deze beloven veel goeds. We zijn door deze eerste resultaten enthousiast geworden en in 2013 is, door distillateur Joscha Schoots, begonnen met het stoken van het distillaat dat over drie jaar Texelse Whisky mag gaan heten. De bedoeling is nog steeds om dit kleinschalig en daardoor uniek te houden.

De eerste graandistillaten op eiken snippers; de proefjes, worden begin 2013 geproefd. Eerst door onszelf natuurlijk en later ook door whiskykenner Willem Ham, eigenaar van Whiskybar het Kompas in Den Hoorn. Deze unieke horecagelegenheid herbergt  zo’n 2.300 Single Malt Whisky’s. Een waar paradijs voor de Whiskyliefhebber.  De eerste whiskyproeven worden positief ontvangen, waardoor enthousiaste ideeën en plannen direct  naar boven borrelen…Deze proefjes waren gerijpt op eiken snippers, maar hoe wordt dat dan als het echt kan rijpen op eiken vaten?

Echter het opzetten van een Whiskyproductie vergt een flinke voorfinanciering. Het duurt minimaal drie jaar voordat het distillaat (genaamd Spirit) Whisky mag heten. Deze eerste jaren moeten de grondstoffen en de eiken vaten worden aangekocht, het beslag voor de whisky moet gebrouwen worden en daarna gedistilleerd en als laatste moet deze minimaal drie jaar gelagerd worden in een geschikte ruimte. Veel kosten dus, arbeid en onzekerheid over het resultaat, oftewel een spannende en leuke uitdaging!

Onder de douche is toen het volgende idee ontstaan: het uitgeven van aandelen Texelse Whisky. Tot onze verbazing, maar vooral trots, werd hier massaal op gereageerd. Op nationale en regionale media, zoals televisie, radio, kranten en internet is veel aandacht besteed aan het initiatief. Vanuit heel Nederland, maar ook Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Australië, enz. kwamen de aanvragen. De verkoop van de aandelen is in februari 2013 begonnen en in bijna 2 jaar (per februari 2015 is het niet meer mogelijk om aandelen te kopen) zijn ruim 600 aandelen gekocht. Dat is natuurlijk geweldig. Deze enthousiaste whiskyliefhebbers hebben het mogelijk gemaakt om dit ‘whisky-avontuur’ serieus te gaan starten. We willen jullie bedanken voor de financiële steun, het vertrouwen en het instappen in dit avontuur! 

http://whiskyspeller.blogspot.nl/2014/09/sharing-passion.html

 Sharing the passion

 
In our stories about the travels we make, we do not only visit Scotland, but also explore outside that beautiful country. A Friday morning in September we decided to take a road trip after work and go to the Dutch island called Texel for the weekend and just relax and have the wind in our hair and feet in the sand.

We have been to the other islands in the Wadden more, but for some reason, we had never been to this one. We heard that there are some nice things to do and explore such as a whisky distillery, a good whisky bar, a brewery and much more. About time for us to go there and see what we they had to offer.
 
Texel feels much less an island than the other Wadden islands do and with only a 20 minute boat-ride, it feels more an extension of the main land. The ferry is organised and on schedule like we have never seen before. Arriving at the terminal, we waited in line with some 100-odd other cars, the boat arrived, a similar number of cars drove off two lines at a time, we drove on in similar fashion and five minutes later (not exaggerated) we were on our way to the island. First thing at the island was to check in at the hotel in the little village of de Koog, freshened up a bit and eat some tapas outside. Just relaxed.
 
For the Saturday we had not really made plans and decided to have a look at the lovely liquor shop at the other end of the island in Oosterend, where the shop-owner makes his own liqueurs. The village is a lovely place to walk around a bit and drink a cup of coffee at the butcher/ bakery.

One of the reasons we decided to go to Texel was that we had heard of this place called de Bonte Belevenis in Den Hoorn. Best description would be that it is a farmhouse where kids (and adults alike) can have a great time watching and participating in some old crafts such as making candles and soap, scoop your own paper, and bake your own bread, that you can consume in the garden midst the free walking animals.
 
Joscha - talking about his distillates
Right up to this point the story could go in a blog about us, travelling our own country and discovering places we had not visited before. This blog is about whisky, so here is the turning point you have been waiting for.

The owner of de Bonte Belevenis, Joscha, is a passionate beer-brewer and demonstrates this passion for his craft in his small brewery. He vividly explains how the barley gets to get germinated and malted, the importance of different kinds of yeast used for fermenting the barley (something we would like to see more in the whisky industry) and the hows and whys about adding hop when making his 500 litres of beer per week.

As we all know, beer is only a semi-finished product of the drink we all came to love so much, and after years of experimenting with different recipes and maturing his spirits on wood-chips, Joscha was confident enough to let a panel of experts taste his products at the whisky bar on Texel (more about this later) and decide what recipes to distill and mature following the traditional way in barrels. From what we have smelled - the oldest distillate of little over one year old) and tasted (an only two months old spirit, made from malt smoked with seaweed), the end product in three years time might just be a very nice product. The "young" and "herbal" notes regularly found in distillates created in these small distilleries was far less present as expected, and we are looking forward to the future.

While producing their "TX Whisky" they are still accepting people to buy shares of their product, and if you can wait for 4,5 to 6 years, you get good value for you €100,- share, or your money back (!). This shows how confident they are about the 1500-2000 litres of spirit per year, crafted from (where possible) Texel ingredients, with Texel spirit, matured in Texel sea-wind, on Texel terroir.
 
Alabama
After we had a great day (yes, we did all the crafty things too and ate our own bread) and bought some of their liquors (have we mentioned Joscha makes his own different liquors from his own extracts, and distils his own jenever too?) we went back to the hotel to freshen up and order a taxi that would bring us to our next stop of our journey: the earlier mentioned whisky bar and restaurant: Het Kompas.

The bar - run by elderly couple Els and Willem Ham - has about 2400 different whiskies available, ranging from current releases to the older and lesser available whiskies from yesteryear. They have several whisky menus to choose from in many different price ranges, to make your life easier if you have trouble choosing from the enormous lists and folders. To start the evening, we chose a whisky menu of about 15 "very fine and rare bottlings" , from which we could pick four different whiskies (2cl per pour) each, so together, we got to try eight:

Gordon & MacPhail - Balmenach - 1972/1991 - 40%
Dufftown (from the house of Bells) - 8yo - 40%
Cadenhead - Auchroisk - 1978/1990 - 59,3%
Gordon & MacPhail - Glenfarclas - 1970/1993 - Oak Brandy Cask - 40%
Gordon & MacPhail - Cragganmore - 1976/1991 - 55,8%
Scott's Selection - Glenlivet - 1973/1996 - 54,4%
SMWS 10.10 - Bunnahabhain - 1979/1991 - 49,5%
Gordon & MacPhail - Coal Ila - 1974/1989 - 64,7%

Half way through the line-up we enjoyed some great foods prepared by Els. Starting with a lovely salmon cold starter with some Talisker spayed over it and a home made oxtail soup with a dash of Madeira, followed by a heavenly stew and a huge, Texel grown, rib-eye. Everything served with all sorts of in-season side dishes, a superbly prepared meal full of rich and natural flavours. They might not be the cheapest place to dine on the island, but Els and Willem run the place with lots of passion, which you can feel in the way they talk about their shop and welcome you with open arms to their place. Worth every penny.

A great way to spend the weekend for sure. Sharing the passion by different people we found was very present and warming throughout it all. Still some more things to be explored on this island, so we will be back for sure to see it, and have a dram again at Het Kompas and taste the spirit at the Bonte Belevenis. For more pictures of our trip to Texel please have a look at our Facebook page

Over de grondstoffen ...

We hebben drie recepten bedacht / ontwikkeld, waarvan we verwachten dat ze een mooi en bijzonder resultaat zullen geven. Het eerste recept is een recept op basis van; (gewone) gerstemout.  Het tweede recept is op basis van; boven turf gerookte mout. Het derde recept is op basis van; verschillende biologische graansoorten.

De eerste brouwsels zijn gemaakt van 'overkantse' grondstoffen. Maar vanaf 2013 zijn door Zorgboerderij Novalishoeve en Stichting Sint Donatus, beiden gevestigd in Den Hoorn op Texel, verschillende biologische graansoorten verbouwd, waaronder spelt, rogge en tarwe. Hiermee ontwikkelen we een Grain-whisky. Komend jaar worden ook nog andere graansoorten gezaaid, welke wellicht ook gebruikt kunnen gaan worden.

Voor de gerookte variant werd gerookte mout van de vaste wal gehaald. Aangezien we geen turf (of opgevist dor vissers) op Texel hebben, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Dat hebben we gevonden in de vorm van zeewier. Hiervoor zijn contacten gelegd met onderzoekscentrum NIOZ, gevestigd in het "t Horntje op Texel, waar een zeewiercentrum is gevestigd. We hebben nu op een duurzame wijze zeewier uit de Waddenzee geoogst. Dit wier is aan een vuurtje toegevoegd, waardoor rook is ontstaan. Boven het vuur hebben we, op een rooster, het graan laten roken. De rook gaat door de mout en geeft hierdoor een extra smaak en geur af, denk hierbij ook aan vis roken. De eerste proeven hiermee zijn geslaagd, de eerste brouwsels zijn er nu mee gemaakt en het eerste distillaat ligt op eiken vate te rijpen. We zijn heel erg benieuwd naar het eindresultaat, maar dat duurt nog even, geduld dus……..

Ssst... rijpende whisky

Vaten met Texelse Whisky liggen te rijpen.

Wat hebben we gedaan...

Wat hebben we zoal gedaan met de aandeelinkomsten? We hebben zaken aangekocht waarmee we de productie van de Texelse Whisky mogelijk kunnen maken zoals; een nieuwe distilleerkolom , extra gisttanks, grotere klaringskuip, eiken vaten, grondstoffen, aanpassingen gedaan aan de opslagruimte en meer…

De eerste eiken vaten zijn aangeschaft. Dit zijn gebruikte Sherryvaten uit Spanje. Daarnaast hebben we enkele nieuwe (Frans) eiken vaten gekocht en eind januari verwachten we het eerste eiken vat van de Texelse Wijngaard de Kroon over te nemen, waarin Texelse wijn (van Texelse druiven) heeft gerijpt. De vaten zien er prachtig uit, maar dat is direct ook een probleem. We willen ze namelijk graag zichtbaar hebben voor bezoekers, zodat iedereen er van genieten kan. Dit lukt nu nog niet, maar we hopen dat er in de toekomst een eigen whiskyruimte gerealiseerd gaat worden waar de vaten goed zichtbaar zijn voor iedereen. Omdat de opslag een probleem is, de vaten nemen veel ruimte in beslag, hebben we voor de komende paar jaar een  oplossing gevonden in de brouwerij. Eén van de ruimtes is omgedoopt tot ” Texelse Whisky-grondgebied”. Deze ruimte is nu helemaal aangepast; brandwerende deur, brandveilig, inbraakwerend en met luchtroosters waar de Texelse lucht goed doorheen kan waaien om de speciale smaak te verkrijgen. Tijdens de rondleiding in de brouwerij zal de deur van de Whiskyopslag  even opengaan om onze bezoekers de “Angels share” (dit is de alcoholdamp die in de ruimte hangt) te laten opsnuiven en de vaten te bewonderen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                De Sherryvaten zijn gemaakt van oude vaten (zo’n 30-40 jaar oud), die in de kuiperij worden opgeknapt en weer opnieuw in elkaar zijn gezet. Een deel van de vaten is 1 keer gebrand (medium toast) en een deel is extra gebrand, om te kunnen “kijken” of hier later verschil in te proeven is.  De Spirit die in de nieuwe vaten gaat, lageren hier maar kort in, omdat anders te veel eikensmaak in de Spirit komt. Op de gebruikte vaten kan de Spirit dan daarna mooi doorrijpen.

We starten met het maken van zo’n 1.500 liter Texelse Whisky. Uiteraard weten we dat de vraag veel groter is, maar we willen eerst zorgen dat er een mooi product ligt over 3 jaar. Daarnaast vinden wij het leuk om te doen en willen we geen enorm productiebedrijf worden. Wel willen we graag een uniek, exclusief en bijzonder product maken. Voor deze 1.500 liter is heel veel beslag (ca. 7.000 liter) nodig. Om dit mogelijk te maken, hebben we het afgelopen jaar de productiecapaciteit vergroot door de aanschaf van 4 extra gisttanks a 500 ltr. en een grotere klaringskuip. Daardoor kan meer beslag voor bier en Whisky worden gemaakt, dan voorheen. Tevens is er nieuwe distilleerkolom aangeschaft.

We zijn in 2013 heel druk geweest met de opstart van het project. Het is een hele klus, want naast het brouwen en distilleren zijn we ook open voor bezoekers. Daardoor kunnen we niet elke dag brouwen. Behalve de brouwerij en distilleerderij houden we samen met onze medewerkers een zeepmakerij, kaarsenmakerij, papierschepperij, bakkerij, winkel, theeschenkerij, dierenbende, een Bonte tuin draaiende en begeleiden we mensen met een verstandelijke beperking of arbeidshandicap. We verveelden ons dus al niet, maar het is enorm leuk om met dit nieuwe avontuur bezig te zijn. Zeker na alle positieve reacties en belangstelling die we hebben ontvangen.

(C)2017 Landgoed de Bonte Belevenis   |     |   Inloggen   |   Privacybeleid   |   Gebruiksovereenkomst
WebDesign: Educo MultiMedia