Papierschepperij

In onze papierschepperij scheppen wij 6 dagen papier en in de zomer zelfs 7 dagen. Dat is ook nodig, want we hebben heel veel papier nodig voor alle bijzondere producten die we er van maken.

Je kan op verschillende manieren papier maken; van vodden, doeken, linnen, hout en...papier. Wij recyclen papier, want wij maken weer nieuw papier van oud en gebruikt papier. Denk hierbij aan kantoorpapier, maar ook enveloppen (de blauwe van de Belastingdienst zijn heel mooi), kassabonnen en meer. We maken hiervan pulp en doen deze in een bad. Met een schepraam scheppen we vervolgens velletje voor velletje, waarna het papier (afhankelijk van het weer) 3 tot 4 dagen moet drogen. Een langdurig en intensief proces met een prachtig resultaat.

Vervolgens komt dit papiertje op de voorraadplank te liggen, tussen al die andere mooie en bonte velletjes. Bijna zonde om te gebruiken, maar toch verwerken we deze velletjes heel graag. We maken er prachtige lampenkappen van (kijk maar eens in de theeschenkerij), schalen, vazen, enveloppen, slingers en bijvoorbeeld kaarten van.

Papierproducten

We verkopen onze papierproducten o.a.in de eigen Bonte winkel. Naast schalen, vazen, slingers, kaarten e.d.verkopen we ook 'doe-pakketten'. Want wat is er leuker dan thuis zelf te gaan knutselen en zelf papier te maken. Ook leuk om bijvoorbeeld je eigen uitnodigingen, boekjes of Kerstkaarten te maken....

Helaas komt er voor de meesten van jullie een eind aan de heerlijke vakantie op Texel. Dan ben je weer thuis en denk je; Jammer dat ik toch niet dat papier heb meegenomen.... Geen probleem, want vanaf april 2016 verwachten wij een webshop toe te voegen aan deze website.

Workshop Papier

Het is mogelijk voor groepen vanaf 8 deelnemers om een workshop papier te reserveren. Leuk als vrijgezellenfeest, voor een bedrijfsgroep of vriendengroep.

Waar maak je van papier van en hoe doen wij dit, kan je het ook zelf thuis maken, wat heb je allemaal nodig.... Op al deze vragen krijgt u antwoord tijdens deze creatieve workshop.

Meer informatie over groepsprogramma's vindt u bij /Groepen/Groepsprogramma.aspx

Handgeschept papier uit de Bonte papierschepperij ...

Op-maat-producten papier

Ook is het mogelijk om op-maat-producten te bestellen. Denk hierbij aan;  

 • Een lamp van handgeschept papier in uw lievelingskleur.
 • Een mooie schaal ter gelegenheid van een jubileum, geboorte, enz.
 • Voor de verkoop in uw eigen winkel, webshop, enz.
 • Als aanvulling/verpakking van een Kerstpakket
 • Als bijzonder cadeau voor uw vrienden, familie, collega's.
 • Voor uzelf ...

Informeer vrijblijvend naar de verschillende mogelijkheden via; info@landgoeddebontebelevenis.nl

 

Papier scheppen

Het laatste papiernieuws ...

Het laatste nieuws uit de Papierschepperij is dat we voor seizoen 2014 hele leuke nieuwe kaarten hebben ontwikkeld.

Zo hebben we papier geschept met daarin bloemenzaadjes. Uit deze handgeschepte velletjes papier hebben we hartjes geprikt of geknipt. Deze kunnen als confetti in de tuin worden gestrooid, maar in een pot kan natuurlijk ook. Leuk om als kaartje op te sturen naar iedereen die je een boeketje wilde bloemen toewenst.

Ook hebben we een mini-slingertje gemaakt, die als kaart opgestuurd kan worden naar diegene die iets te vieren heeft. Een andere variant hierop is de 'verslingerd aan jou'- kaart. Een slingertje gemaakt van hartjes.

Is er een kindje geboren, of vind je deze kaart zelf gewoon heel mooi, dan is de kaart met daarin een mobiel van handgeschept papier, misschien een leuk idee.

Kom eens kijken wat we allemaal nog meer maken, want we hebben nog heel veel ideeën. Heeft u ook leuke ideeën, dan horen we dat natuurlijk ook graag. Wie weet tot ziens.

Maak je eigen ... tuinconfetti

Tuinconfetti? Dat is handgeschept papier met bloemzaadjes erin. Hieronder leggen we uit hoe je dat zelf kan maken. Het is een tijdrovende bezigheid, maar wel heel leuk om te doen en een leuk eindresultaat. Aan te raden is om dit op een mooie, zonnige dag buiten te doen.

Wat heb je nodig?

 • oud papier, zoals kranten, een telefoongids, enz. maar zeker geen tijdschriften die glimmen (glossy)
 • bloemzaadjes (korenbloem, goudsbloem, klaproos, judaspenning, stokroos, enz.)
 • een grote emmer voor het water
 • een schepraam (dit kan je ook zelf maken; 4 latjes en fijnmazig gaas/horgaas) of spatraampje
 • een teil of grote bak , die ruim genoeg is om je schepraam in te gebruiken
 • een staafmixer of keukenmachine
 • een stapel doeken (gladde vaatdoekjes, theedoeken, enz.)
 • twee plankjes, iets groter als de schepramen
 

Gebruiksaanwijzing:

 
 1. Vul de emmer tot ongeveer de helft met lauwwarm water. Doe het oude papier (verscheurd en versnipperd) in de emmer en laat dit een nachtje weken. Het papier wordt nu lekker zacht en pappig.
 2. Mix het papier tot een mooie egale brij.
 3. Doe de papierpulp in de teil, babybadje of bad. Let op: je wil geen verstoppingen, dus laat de pulp niet weglopen door de afvoer!
 4. Voeg nog extra (warm) water toe aan de pulp. De verhouding is ongeveer 1/3 pulp en 2/3 water. meng alles goed door elkaar.
 5. Ga nu papier scheppen. Dit doe je door het schepraam voorzichtig door de pulp te scheppen. Het hele schepraam moet goed gevuld zijn met een dunne laag van papier.
 6. Haal het schepraam nu omhoog en laat het overtollige water eruit lopen, waarna je het papier gaat 'koetsen'.
 7. Dit is het papier op een doek (gladde theedoek, vaatdoek, enz.) plakken, waarop het gaat drogen. Zet het schepraam met een zijkant op de doek en klap dit vervolgens om op de doek. Druk het schepraam stevig op de doek en haal het schepraam weer voorzichtig omhoog.
 8. Strooi nu de zaadjes in het papier, druk ze een beetje aan en leg de volgende doek op het papier.   Herhaal het bovenstaande en schep een stapel papiertjes.
 9. Nu is het tijd voor de pers. Leg de stapel doeken op een van de plankjes en leg het tweede plankje boven op de stapel. Ga hierboven op staan en het overtollige water zal snel verdwijnen.
 10. Als het papier te lang te nat blijft gaan de zaden kiemen. Daarom is het belangrijk dat het papier zo snel mogelijk droogt. Dit kan aan de waslijn of plat op de grond in een warm zonnetje. 

zaaipapier maken

Als het papier droog is, kan je hier kleine stukje uitscheuren (confetti) of prik met een prikpen leuke bloemetjes uit het velletje. Verpak ze in een mooi zakje om cadeau te geven.

Veel plezier met het maken van je eigen tuinconfetti! 

 

(C)2017 Landgoed de Bonte Belevenis   |     |   Inloggen   |   Privacybeleid   |   Gebruiksovereenkomst
WebDesign: Educo MultiMedia