Distilleerderij De Lepelaar

Texelse Graanjenever

In onze Distilleerderij stoken wij Graanjenever uit roggemout, gerstemout en tarwemout. We gebruiken hiervoor alleen graanalcohol uit de eigen distilleerderij en geen toevoegingen van moutwijn of industriële alcohol. Tijdens de tweede en laatste stook worden de jeneverbessen in de ketel gehangen. De jeneverdamp gaat door de bes heen en neemt zo de smaak en de geur mee in het eindproduct. Omdat we onze Jenever op zeer kleine schaal produceren, druppel voor druppel, is deze slechts beperkt verkrijgbaar. Onze Texelse Graanjenever is zacht en vol van smaak met een vleug jeneverbes. Het alcoholpercentage is 35% vol.

Likeuren en kruidenbitters

Naast het stoken van de jenever bereiden we ook diverse, bijzondere likeuren. Likeur bereiden is het op 'smaak' brengen van alcohol met smaak en geur. Voor veel commerciële (niet ambachtelijk bereide) likeuren zijn dat vooral kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Vaak zijn deze drankjes enorm zoet doordat veel suiker is toegevoegd om het gebruik van goedkope, scherpe alcohol niet op te laten vallen en het drinkbaar te maken. Wij gebruiken alleen maar natuurlijke ingrediënten en een mooie (zelfgestookte) alcohol. Wij kiezen bewust voor kwaliteit!

Het ontwikkelen van nieuw drankjes is een langdurig proces. Het rijpen van de drank is een proces dat als snel enkele maanden in beslag neemt. Daarnaast is het vinden van de juiste balans tussen de kruiden, specerijen, vruchten e.d. in een drankje niet eenvoudig. We proberen elk jaar een nieuw seizoensdrankje aan het assortiment toe te voegen. We houden u op de hoogte

Producten uit de distilleerderij

De likeuren/kruidenbitters welke we reeds ontwikkeld hebben, zijn;

 • Wadloper: Na een jaar van recepten schrijven, uitproberen, proeven, herschrijven en weer proeven, hebben we onze eigen kruidenbitter op de markt gebracht. De twintig verschillende kruiden in deze bitter zijn goed in balans en versterken elkaar. De smaak kan omschreven worden als: Kruidig, licht zoet, met een nabittertje van o.a. Engelwortel, 30 Vol.% Alc.
 • Texels Kwartiertje: Dit is de naam van onze eigen Koffie-Mokkalikeur, op basis van FairTrade koffie, vruchten en kruiden. Puur natuur: 20 Vol.% Alc.
 • Texelse Jenever:  deze zelfgestookte Graanjenever is zacht en vol van smaak, van gerst-, roggemout en Texelse Tarwe. 35 Vol. % alc.
 • Cranberrylikeur: Deze likeur is gemaakt van onbespoten Cranberry's, onbespoten vlierbessen, alcohol, suiker en kruiden. Puur natuur, 28 Vol.% Alc.
 • Doe het zelf... droplikeur: Met de grootste zorg hebben we speciaal voor u een recept samengesteld, zodat u uw eigen droplikeur thuis kunt maken. Wij hebben de ingrediënten in een mooie fles gedaan, waardoor het ook een leuk en bijzonder cadeau is om aan iemand te schenken. Er zelf van genieten, mag natuurlijk ook. Zelf nog de alcohol (wodka, brandewijn of graanjevener) toevoegen.
 • Doe het zelf... kruidenlikeur: Eerst zelf de alcohol (wodka, brandewijn of graanjevener) toevoegen en dan kunt u afhankelijk van uw smaak deze bitter kort of juist lang laten rijpen.
 • Deze producten zijn te koop in onze Bonte slijterij tijdens de openingsdagen.

Op-maat-producten gedistilleerd

Ook is het mogelijk om op-maat-producten te bestellen. Denk hierbij aan;  

 • Een speciaal voor u samengesteld Doe-het-zelf drankje voor uw relaties
 • Een likeur/kruidenbitter met uw eigen naam ter gelegenheid van een jubileum, festiviteit, enz.
 • Voor de verkoop in uw eigen winkel, webshop, enz.
 • Als aanvulling in een Kerstpakket
 • Als bijzonder cadeau om uw vrienden, familie, collega's, ... te verwennen.
 • Voor uzelf ...

Meer info via: info@landgoeddebontebelevenis.nl

 

Workshop likeur bereiden

Het is mogelijk voor groepen vanaf 8 deelnemers om een workshop likeur bereiden te reserveren. Leuk als vrijgezellenfeest, voor een bedrijfsgroep of vriendengroep.

Tijdens de workshop gaat u zelf een likeur of kruidenbitter maken. In Texels enige distilleerderij 'de "Lepelaar' wordt het bijzondere ambacht van het distilleren aan het publiek getoond. Druppel voor druppel, in alle rust, wordt hier een echte Texelse kwaliteitsborrel gemaakt. Daarnaast worden er verschillende likeuren bereid.

Na een uitgebreide uitleg gaat u zelf aan de slag en mag u uw eigen likeur/kruidenbitter mengen zoals u die zelf het lekkerst vind. U kunt beschikken over diverse kruiden, specerijen, alcohol en wat nog meer nodig zou kunnen zijn. Let op; vanaf 18 jaar en bus en/of taxivervoer kan ook gereserveerd worden.

Meer informatie over groepsprogramma's vindt u onder /Groepen/Groepsprogramma.aspx

Ruiken, zien, proeven...

Nieuws uit de distilleerderij...

In de distilleerderij hebben we het druk! De vraag is veel groter dan wat wij kunnen maken. Dat is natuurlijk helemaal niet erg want op = op. Voor ons is het belangrijk dat we een mooi product maken, dus kwaliteit i.p.v. kwantiteit.

Maar toch.......om fijner te kunnen werken en beter aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, hebben we een tweede distilleerkolom geplaatst. Deze ziet er niet alleen prachtig uit, maar werkt ook heel goed en daar zijn we heel blij mee.

Texelse Whisky

Ander belangrijk nieuws is natuurlijk dat Landgoed de Bonte Belevenis is gestart met het maken van Whisky.

Voor meer informatie kijk op /BinnenBelevenis/Whiskystokerij.aspx

(C)2017 Landgoed de Bonte Belevenis   |     |   Inloggen   |   Privacybeleid   |   Gebruiksovereenkomst
WebDesign: Educo MultiMedia