Bierbrouwerij de Boei

In Bierbrouwerij de Boei brouwen we op kleine schaal, bijzondere speciaalbieren. Uiteraard met alleen natuurlijke ingrediënten. Per jaar brouwen we tussen de 75 en 100 hl. bier. Dat lijkt heel wat, maar een grote Nederlandse brouwerij zou daar een paar uur over doen. Het gaat ons echter niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit! We verkopen ons bier  in de eigen theeschenkerij (waar u het direct kunt proeven) en natuurlijk de Bonte slijterij zodat u er thuis nog eens van kunt genieten.

Op dit moment brouwen we de volgende bieren;

 • Noorderzon: Een ondergistende Pilsener op basis van gesrtemout, water, diverse hopsoorten, gist en honing, 6 Vol.% Alc. 
 • Dichte Mist: Een fris, lichtzuur en fruitig Witbier op basis van gerste- en tarwemout, water, diverse hopsoorten, gist en kruiden, 6 Vol.% Alc.
 • Loodsbier: Een uniek bier op basis van gerstemout, water, vruchten, honing, diverse hopsoorten en gist. De vruchten die we  gebruiken zijn duindoornbes en vlierbes. De honing en het fruit vergist voor een deel en geeft daardoor een vleugje zoetheid (honing en fruit) geur en -smaak. Een zeer bijzonder bier, uniek in haar soort, 7 Vol.% Alc.
 • Windkracht 8: Een donkerblondbier, zacht met mooie nabittering, 8 Vol.% Alc.
 • Windkracht 10: Texels zwaarste bier! Zeer donker en verwarmend. Op basis van diverse gebrande gerstemoutsoorten, water, kandijsuiker, diverse hopsoorten en gist, 10 Vol.% Alc.

Alle bieren van Bierbrouwerij de Boei zijn ongefilterd, niet gepasteuriseerd, met hergisting op fles en daardoor smaakevolutie. 

Bierbrouwcursussen

Elk jaar, begin november, wordt er op Landgoed de Bonte Belevenis een leuke, informatieve en gezellige bierbrouwcursus gegeven.

De cursus begint op vrijdagavond en eindigt op zondagmiddag. Tijdens dit weekend wordt u ondergedompeld in de wereld van(speciaal)bier. Proeven, ruiken, beleven, brouwen, kijken en informatie krijgen, samen met andere liefhebbers van het prachtige gerstenat.....

De kosten bedragen: € 300,00 per persoon.

Inbegrepen in dit bedrag zijn; Logies met ontbijt, lunch, maaltijd, onbeperkt koffie/thee, het gebruik van de locatie, materialen en grondstoffen, (onvergist eigen gebrouwen) bier om mee naar huis te nemen, begeleiding door een ervaren brouwer, excursie, taxivervoer van o.a. de logiesverstrekker naar de Bonte Belevenis en terug, veel gezelligheid en nog veel meer....

Niet inbegrepen zijn: overtocht, consumpties buiten het programma.

Wilt u zich opgeven of heeft u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt contact opnemen met: info@landgoeddebontebelevenis.nl

Workshops bier

Wil je zelf leren brouwen of leren bier proeven? Voor groepen vanaf 8 deelnemers is het mogelijk om een proeverij te reserveren. Leuk als vrijgezellenfeest, voor een bedrijfsgroep of vriendengroep.

Proeverij: Naast het bezoeken van Landgoed de Bonte Belevenis met een groep is het mogelijk om een proeverij te reserveren. Bij ons is er altijd 'leven in de brouwerij'.

 • P1 / U gaat drie bieren van Bierbrouwerij de Boei proeven en de brouwmeester geeft u hierover duidelijke tekst en uitleg.
 • P2 / In een informele sfeer neemt de brouwmeester u mee in de wereld van bier. Onderwerpen zoals drinktemperatuur, gistdepot, mondgevoel en natuurlijk verschillende bieren van Bierbrouwerij de Boei worden in theorie behandeld en in de praktijk getest. Maar voordat het zover is, zijn wij benieuwd of u uw favoriete biermerk (pilsener) herkent bij een test 'blindproeven'.
 • P3 / Het is mogelijk om als groep een rondleiding in Bierbrouwerij de Boei en Distilleerderij de Lepelaar te volgen. Hoe is de kunst van het distilleren in Nederland gekomen, waar komt de uitdrukking 'in de kiem smoren'vandaan, wat zegt de houdbaarheidsdatum op een product? U hoort het allemaal tijdens de rondleidng, inclusief een proefglaasje in Brouwerij en Distilleerderij.

Bierbrouwcursus: Elk jaar organiseren we, bij voldoende deelnemers, een bierbrouwcursus. Ook kunt u uw eigen groep (vrienden, familie, bedrijf) samenstellen. Een cursusweekend of lange dagcursus kan ingepland worden bij 10 deelnemers of meer. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@landgoeddebontebelevenis.nl  .

Bierkaas

In 2013 is uit de samenwerking tussen Kaasboerderij Wezenspyk en Landgoed de Bonte Belevenis een mooi nieuw product ontstaan....Bierkaas. In eerste instantie werd hier Texelse geitenmelk voor gebruikt en de Windkracht 10 - een zwaar en donker bier van 10% vol. Alc. Echter i.v.m. de beperkte hoveelheid geitenmelk, is er overgestapt op een combinatie van Texelse koeien- en schapenmelk. Een heerlijk kaasje is geboren!

U kunt deze kaas kopen bij Kaasboerderij Wezenspyk in Den Hoorn - Texel.http://www.wezenspyk.nl

 

Het laatste biernieuws ...

I.v.m. de grote vraag naar ons bier hebben we in 2014 vaak 'nee' moeten verkopen i.p.v. 'ja'.

Dat vinden we natuurlijk erg vervelend en jammer. Per 1 oktober 2014 hebben we daarvoor de oplossing gevonden in John. Hij komt ons team versterken en assisteert mij met alle voorkomende werkzaamheden in de brouwerij en distilleerderij. Per februari 2015 verwachten wij alle bieren weer op voorraad te hebben en het gehele jaar aan de vraag te kunnen voldoen. John, alvast bedankt namens alle bierliefhebbers!

Met vriendelijke biergroet, Joscha (brouwmeester De Boei)

Foto: dec 2014 - John aan het brouwen

Wist u dat ......

Landgoed de Bonte Belevenis is verdeler van Brouwland België. Dit houdt in dat u bij ons 'bijna' alles kan bestellen voor het zelf maken van bier, kaas, brood en meer....

Wilt u weten wat Brouwland allemaal verkoopt, kijk dan op: http://www.brouwland.com.

Heeft u interesse in een artikel, dan kunt u een mail sturen naar: info@landgoeddebontebelevenis.nl

 

Texelse Whisky

Ander belangrijk nieuws is natuurlijk dat Landgoed de Bonte Belevenis is gestart met het maken van Whisky.

Voor meer informatie kijk op /BinnenBelevenis/Whiskystokerij.aspx

Maak je eigen ... Texelse lamsvleesstoofpot met Windkracht 10

Ingrediënten: ( voor 6 personen)  

 • 4 plakjes spek, in stukjes gesneden
 • 900 gram lamsstoofvlees, in blokjes gesneden
 • 1 snufje zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 2 stengels selderij, in plakjes gesneden
 • 1 wortel, fijngehakt
 • 1 rode ui, fijngesneden
 • 4 tenen knoflook, gesneden
 • 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn
 • 1 eetlepel fijngehakte verse tijm
 • 1 eetlepel fijngesneden verse oregano

 • 2 flesjes (2 x 250 ml) Windkracht 10
 • 1 blik (410 gram) tomatenblokjes, met sap
 • 950 ml bouillon, of zoveel als nodig
 • 185 gram gort, afgespoeld
 • 450 gram kleine rode aardappelen, in blokjes gesneden
 • 2 wortelen, in stukken gesneden
 • 1 koolraap, geschild en in blokjes gesneden
 • 285 gram verse champignons, in plakjes gesneden
 • 3 eetlepels bloem, of zoveel als nodig

Bereidingswijze : ( ca. 45 minuten voorbereiding + bereiden 2,5 uur = 3 uur en 15 minuten)

       

1.     Doe het spek in een grote, diepe koekenpan en bak op middelhoog vuur, draai af en toe, totdat het spek gelijkmatig bruin is, ongeveer 10 minuten. Verwijder het spek met een schuimspaan, laat bakvet in de pan zitten.

2.     Bestrooi het Texelse lamsvlees met zout en peper en braad het vlees goed op middelhoog vuur in verschillende porties in het bakvet. Doe de pan niet te vol, anders wordt de lam niet bruin. Zet het lamsvlees opzij. Doe de selderij, fijngehakte wortel, rode ui, knoflook, rozemarijn, tijm en oregano in het bakvet en bak tot de ui zacht en glazig is, ongeveer 5 minuten. Giet bijna al het bier in de pan maar bewaar ongeveer 60 ml in een kleine kom en zet opzij. Breng het mengsel aan de kook en kook totdat het bier met ongeveer de helft is afgenomen, ongeveer 10 minuten. Schraap eventuele bruine stukjes los van de bodem en laat ze oplossen in de vloeistof.

3.     Doe het spek en lamsvlees terug in de pan, voeg de tomatenblokjes met hun sap erbij en giet voldoende bouillon in de pan om alles te bedekken. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager en laat gedurende 1 uur en 45 minuten sudderen. Voeg dan de gort toe en laat nog eens 15 minuten sudderen. Voeg de rode aardappelen, gesneden wortelen, koolraap en champignons toe en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 30 minuten.

4.     Om de stofpoot iets dikker te maken klop je 3 eetlepels bloem door het bewaarde bier tot een glad mengsel, voeg dit mengsel vervolgens toe aan de stoofpot en laat 5 minuten sudderen tot de stoofpot dikker is geworden.

       

Met smaak! Tip: Ook heerlijk met een glas bier erbij geserveerd ...

 

(C)2017 Landgoed de Bonte Belevenis   |     |   Inloggen   |   Privacybeleid   |   Gebruiksovereenkomst
WebDesign: Educo MultiMedia